De ce încă merg țepele prin mail cu prinți nigerieni bogați
Dacă nu ești pe internet de ieri, probabil ești familiar cu conceptul de fraude prin mail – mai ales cele cu prințul nigerian.
Șpilul e vechi – primești un mail de la un așa zis prinț nigerian de care nu ai auzit în veci, dar care îți promite toată averea lui dacă îi trimiți datele contului, fără niciun alt motiv în afară de acela că este foarte generos și te-a ales tocmai pe tine.
În primele faze, povestea era mai amplă – așa zisul prinț avea nevoie să fugă din țara sa cu o avere imensă, dar avea nevoie de ajutor. Îți promitea că, dacă îi dai datele cardului tău pentru a depune acolo banii, te va recompensa generos.
În ambele scenarii există persoane dispuse să păcălească și persoane care se lasă păcălite. Schemele cu prinți nigerieni poartă numele de scheme 419 – o referință la codul penal nigerian care trebuie să se confrunte cu ele. E greu să existe repercursiuni, pentru că urmele celor care comit frauda sunt șterse ușor, iar cei păcăliți se simt de multe ori prea rușinați să meargă la poliție.
Prințul Nigerian e acum femeia neajutorată din Siria
Deși păcălelile acestea au început în Nigeria, ele s-au extins, iar acum pot veni de oriunde. Mai mult, au apărut scenarii noi. Spre exemplu, dimineață m-am trezit cu un mesaj lung, pe trei sferturi incoerent, în care o femeie care susținea că fuge de războiul din Siria îmi va da banii săi. Un fragment neprețuit din pledoaria ei tradusă cu Google Translate – și greu de citit, ce-i drept – îl găsești mai jos:
După cum ați putea sau nu să știți, sancțiunile impuse de Statele Unite și de Uniunea Europeană fac aproape imposibil să lucrați cu succes vreun fel de investiție aici în Siria sau să transferați bani în alte părți ale lumii de aici prin intermediul băncii. Din acest motiv, sper ca într-o mare încredere să vă adresez că i-aș putea obține acești bani prin jetul roșu care a venit aici din Europa pentru a purta livrări de ajutor, astfel încât banii în cutie să poată fi trimiși prin jetul roșu înaintea ei va pleca în țara voastră pentru a vă înmâna pentru investiții în țara dvs.: am decis să găsesc pe cineva care este o persoană autentică și nu demnă și de aceea m-am dus la acest site securizat unde pot fi sigur că persoana este reală și încredere în persoană demnă. Cred că am încredere în tine? Vă dau 10% din suma totală (6,8 milioane de euro) pentru sprijinul dvs., sper că sunt corect cu oferta? Chiar acum sunt foarte atent cu modul în care comunic pentru a reduce orice fel de risc până când banii vor ajunge în sfârșit în grija ta.
Alte scenarii implică orfani bogați care au nevoie de un sponsor adult, câștigători la loto care sunt nevoiți să își împartă averea sau moșteniri blocate în bancă din cauza războaielor.
Scammerii sunt oameni ca mine și ca tine
După ce jurnalista Erika Eichelberger a vorbit cu mai mulți maeștri ai acestor scheme în 2014, ea a descoperit că mai toți erau oameni de rând, de la studenți la oameni cu job-uri prost plătite. Toți aveau însă un lucru în comun – acela că au descoperit că pot face scandalos de mulți bani prin această metodă.
Acești scammeri caută întâi să stabilească o conexiune cu tine, ca mai apoi să îți ceară datele contului tău bancar. Alteori, scriu mail-uri lungi și emoționale, în care își pun toată puterea lor de convingere. Ei vizează femeile și bărbații cu vârste cuprinse între 45 și 75 de ani, necăsătoriți sau văduvi. Aceștia sunt ținte ușoare, care probabil au și bani.
În era în care vulnerabilitățile tehnologice sunt exploatate îndelung de hackeri, scammerii de pe mail au o tehnică mai rudimentară, dar cel puțin la fel de eficientă – exploatarea oamenilor. Cercetările arată că oamenii se supraestimează când vine vorba de cunoștințe, talent și inteligență. Tocmai de aceea, celor păcăliți nu li se pare ceva atât de ridicol că un prinț nigerian vrea să le dea sume ridicol de mari de bani.